Retribalizarea online
În Galaxia Gutemberg (1962), Marshall McLuhan propune ideea „satului global”, un fenomen prin care întreaga lume devine interconectată ca urmare a propagării tehnologiilor media, printr-un proces numit „retribalizare”. Media electronice au potențialul de a redesena relațiile dintre oameni și oameni, dar și oameni și informație. Retribalizarea presupune și faptul că o persoană poate să facă parte dintr-o mulțime de triburi.
Bineînțeles, ideea lui McLuhan descria tehnologiile disponibile la acea vreme, dar teoria este valabilă și pentru media digitală. Probabil una dintre zonele în care retribalizarea devine foarte vizibilă este polarizarea politică pe grupuri de discuții.
Într-o discuție pe o temă polarizantă, să fii moderat nu este o strategie câștigătoarea pentru a fi acceptat de un „trib”. Un prin pas pentru a-ți arăta apartenența la un trib digital este prin a urmări conversația, a aprecia conținutului, a fii o parte vizibilă a tribului. Aceste acțiuni ajută la construirea unei rețele de interese cu un grad scăzut de disonanță.
În ultimii ani, cu precădere după alegerile prezidențiale americane din 2016, s-a discutat mai intens despre efectul de bulă și echo chambers. Eli Pariser a propus termenul the filter bubble încă din 2011 în cartea The Filter Bubble: What The Internet Is Hiding From You. Aceasta bulă este formată din universul personal de informații în care fiecare dintre noi trăiește online. Informația care ajunge în bulă este filtrată de algoritmi, deci tu nu este 100% în control cu privire la ce intră în bulă, ci un algoritm alege pentru tine. Probabil cel mai periculos aspect din această filtrare a informațiilor este că tu nu știi ce nu trece de filtru, ce rămâne în afara bulei.
Tendința noastră este de a ne înconjura de oameni care gândesc ca noi și sunt de acord cu opiniile noastre, pentru suntem mereu în căutarea feedback-ului pozitiv, așteptăm de la alții să ne valideze opiniile. Carlos Maza descrie această dinamică într-un video realizat pentru VOX, Why every social media site is a dumpster fire:
Problema cu social media nu este că o mână de mere stricate distrug distracția, ci să sistemul este construit astfel încât să recompenseze merele stricate. Și până când aceste companii decid că există ceva mai important decât să îi faci pe oameni să se uite la reclame, vom continua să vedem ce e mai rău în natura umană reflectat spre noi.