Platforme Digitale Curs online

Graful social


Veți discuta mai multe despre graful social la alte cursuri pe parcursul facultății. Cu toate acestea, aici sunt câteva resurse care ar putea să fie utile pentru înțelegerea conceptului în mare.


Six degrees of separation

Principiul „un prieten al unui prieten” a fost studiat din punct de vedere matematic de Frigyes Karinthy (1929). Principiul a fost extins și adoptat de cultura populară sub forma Six degrees of Kevin Bacon. Puteți asculta un foarte scurt podcast pe această temă: The History Of 'Six Degrees Of Kevin Bacon'.

Acest principiu stă și la baza experimentului lui Jeffrey Travers și Stanley Milgram (1969), The small world experiment. Articolul complet, care explică metodologia și rezultatele, este: An Experimental Study of the Small World Problem.


The Tipping Point

The Tipping Point (2000) este o carte scrisă de Malcolm Gladwell. Acesta susține că succesul oricărei epidemii sociale depinde de implicarea unor oameni cu un set de atribute speciale:

  1. connectors / conectori
  2. mavens / experți, brokeri de informații
  3. salesmen / vânzători, cei cu putere de persuasiune


Numărul lui Dunbar

Antropologul Robin Dundar sugerează că oamenii au o limită, la nivel cognitiv, când vine vorba de numărul de relații interpersonale pe care le pot menține simultan. El extrapolează observațiile pe care le face pe primate și propune că oamenii pot menține simultan 150 de relații stabile.

Mai multe despre acest subiect găsiți în cartea lui Dunbar, Grooming, gossip, and the evolution of language. În The Tipping Point, Malcolm Gladwell se folosește de numărul lui Dunbar pentru a explica modul în care sunt construite echipele în companii mari. Principiile observate de Dunbar sunt astăzi folosite pentru a explica relațiile interumane în social media.