Platforme Digitale Curs online

Definirea termenului

Pentru foarte mult timp, trolling-ul a fost considerat un comportament deviant și anti-social, un rezultat al anonimității specifice mediului online. Cu toate acestea, există mai multe puncte de vedere pentru a înțelege persoanele și comportamentele asociate acestei subculturi. Trolling-ul presupune un dezechilibru de putere, unul dintre motivele principale pentru care este considerat un comportament anti-social par excellence.

Literatura de specialitate este încă incertă cu referire la care este definiția concretă a unui trol. Cu toate acestea, se identifică niște caracteristici/acțiuni asociate trolling-ului. Astfel, un trol este o persoană care:

  • postează articole/comentarii inflamatoare pe grupuri online de discuții sau pe social media;
  • întrerupe conversații;
  • hărțuiește utilizatori;
  • seamănă discordie și pornește certuri între utilizatori.

Cu toate acestea, succesul unui troll este o apreciere subiectivă. Trolling-ul poate fi mapat pe două axe: intensitate și durată:

Schemă pentru maparea trolling-ului pe baza intensității și a duratei.
Schemă pentru maparea trolling-ului pe baza intensității și a duratei.

Trolii se identifică cu această subcultură și cu anumite comportamente. Astfel, trolling-ul este un act deliberat.

Una dintre motivațiile principale ale acestei subculturi este goana după lulz, o resursă infinită, disponibilă pe Web. Trolii consideră că nimic nu trebuie luat în serios. Astfel, orice poate fi exploatat de troli pentru lulz. Lulz funcționează ca o formă de rezistență față de orice formă de atașament online (puțin ironic).